Opwarming van de oceaan
Ongeveer negentig procent van de opwarming van de aarde vindt plaats in de oceaan (NASA, 2023).
Toenemende hoeveelheden broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte die vanaf het aardoppervlak wordt uitgestraald, niet meer op de oorspronkelijke manier de ruimte in kan ontsnappen. Meer dan 90 procent van de overtollige atmosferische warmte wordt teruggevoerd naar de oceaan, waardoor de warmte-inhoud van de bovenste oceaan de afgelopen decennia aanzienlijk is toegenomen. Hierdoor stijgt de interne temperatuur van het oceaanwater, wat thermische uitzetting veroorzaakt. Deze uitzetting van oceaanwater is verantwoordelijk voor een derde tot de helft van de wereldwijde stijging van de zeespiegel.
Hoe beïnvloedt dit het zeeleven?
De opwarming van de oceaan heeft invloed op het zeeleven omdat de temperatuur van het water van invloed is op welke soorten in een gebied kunnen leven. Verschuivingen in de watertemperatuur kunnen veranderen welke zeedieren het best gedijen in bepaalde gebieden. Veel vissen hebben bijvoorbeeld hun typische verspreidingsgebied verlegd vanwege de opwarming. Er wordt echter verwacht dat sommige soorten in aantal zullen afnemen of gebieden zullen verlaten die niet langer geschikt voor ze zijn.
Ook is niet al het zeeleven in staat om naar koelere gebieden te migreren. Koraalriffen bijvoorbeeld zijn uiterst kwetsbaar en gevoelig voor de opwarming van het water. Langdurige blootstelling aan verhoogde temperaturen verhoogt de frequentie en de ernst van koraalverbleking, waardoor het voortbestaan van koraalriffen wereldwijd wordt bedreigd.
Binnenkort meer info