De prachtige onderwatertuinen doen herleven

Zeegrasweiden zijn velden met zeegras in ondiepe wateren langs de kust van de meeste continenten ter wereld en een van de belangrijkste systemen in onze biosfeer. Omdat ze echter kwetsbaar zijn voor veel bedreigingen, zijn we de afgelopen decennia enorm veel zeegras kwijtgeraakt.

Wat is zeegras?

Zeegrassen zijn de enige bloeiende planten die onder water kunnen leven. Net als planten op het land hebben ze bladeren, stengels, wortels en fotosynthetische activiteit. De lange maar sterke bladeren van de planten vormen dichte weiden onder de zee.

Met de zeegras-herstelprojecten proberen we beschadigde zeegrasweiden weer op te bouwen en bestaande weiden uit te breiden. Dit is van vitaal belang, want net zoals de koraalriffen en regenwouden van de tropen, zitten deze onderwatertuinen vol leven en herbergen ze veel dieren in verschillende vormen, kleuren en maten.

Zeegrassen bezetten 0,1% van de zeebodem, maar zijn verantwoordelijk voor 11% van de organische koolstof die in de oceaan begraven ligt. Zeegrasvelden zijn echte carbon sinks en leggen koolstof 30 tot 50 keer sneller vast dan tropische bossen.

Zeegras voordelen

Zeegras bedreigingen

Wil je meer informatie over
het herstel van zeegrasweiden?