Herstel de
levendige hartslag
van onze koraalriffen

Koraalriffen zijn veerkrachtige ecosystemen die overal in de oceanen voorkomen, van diep, koud water tot ondiep, tropisch water. Door de toegenomen frequentie van bedreigingen en verstoringen raken de riffen echter beschadigd en hebben ze vaak niet genoeg tijd om zichzelf op natuurlijke wijze te herstellen. Met de projecten voor het herstel van koraalriffen herstellen we beschadigde koraalriffen en breiden we er gezonde weer uit, zodat ze alle voordelen van het ecosysteem kunnen bieden.

Wat is een koraalrif?

Een koraalrif is een complexe structuur van koralen en algen. Koralen zijn kleine diertjes (ook wel poliepen genoemd) die in dichte kolonies leven. Deze dichte kolonies koralen, die in symbiose leven met algen, vormen het kleurrijke koraalrif.

Bij de restauratie gebruiken we een verscheidenheid aan koraalsoorten en verschillende kweek- en herstelmethoden, afhankelijk van de locatie en behoeften van het rif dat wordt hersteld. Al het werk wordt verricht door de lokale gemeenschappen die zijn opgeleid voor deze technieken en een inkomen verkrijgen uit het onderhouden en tuinieren van de oceaan op dezelfde manier als op het land. De projecten creëren niet alleen een ecologische, maar ook een sociale en economische positieve impact.

Naast het herstellen van de riffen zijn het verminderen van de lokale bedreigingen, het betrekken van gemeenschappen en toeristen en het vergroten van het bewustzijn ook erg belangrijk.

Koraalrif voordelen

Koraalrif bedreigingen

Kun je niet wachten om dit prachtige project te steunen?

Steun als bedrijf

Vul na het klikken op de knop het formulier in en we nemen binnenkort contact met je op om te kijken hoe we kunnen samenwerken.

Steun als individu

Neem een kijkje in onze shop voor de oceaan en steun oceaanherstelprojecten in slechts een paar klikken.

Wil je graag meer informatie over
het herstel van koraalriffen?

FAQ

Koraalriffen zijn zeer rijk aan biodiversiteit: ongeveer een kwart van alle oceaansoorten is voor levensonderhoud en beschutting afhankelijk van riffen. Deze statistiek is opmerkelijk, aangezien riffen minder dan één procent van het aardoppervlak en minder dan twee procent van de oceaanbodem beslaan.

Daarnaast hebben koraalriffen een enorme betekenis voor de mens. Ze spelen een essentiële rol bij de voedselvoorziening, beschermen kustlijnen tegen erosie, creëren werkgelegenheid in de toeristische sector en bieden zelfs geneeskrachtige voordelen.

(bron)

Overbevissing, destructieve vismethoden, vervuiling, opwarming van de oceaan, verzuring en de introductie van invasieve soorten hebben allemaal ernstige gevolgen voor deze koraalriffen. In sommige regio’s zijn hele riffen vernietigd, terwijl in veel andere regio’s de huidige riffen slechts een schaduw zijn van hun vroegere levendige zelf.

Om koraalriffen te herstellen, gebruiken we een methode waarbij metalen spinnen worden gebruikt.

Eenmaal vervaardigd door de lokale bevolking, ondergaan de metalen spinnen een proces waarbij ze worden bedekt met lagen cementverf. Deze coating heeft een tweeledig doel: het voorkomt het uitlekken van ijzer in het ecosysteem en biedt een geschikt oppervlak voor koraalaanhechting.

Na deze voorbereiding worden de spinnen gedurende een periode van 4-6 weken ondergedompeld in de oceaan, waardoor ze bedekt raken met koraalalgen, wat hun geschiktheid als koraalhabitat verder vergroot.

Daarna vindt de daadwerkelijke koraaltransplantatie plaats. Natuurlijk afgebroken, maar nog steeds levende, koraalfragmenten van een verscheidenheid aan koraalsoorten (nooit een monocultuur van acropora’s) worden zorgvuldig uit het rif geselecteerd. Deze fragmenten worden vervolgens met zip ties aan de spinnen vastgemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van gemengde rifbeplantingstechnieken om de biodiversiteit en veerkracht te garanderen. Na verloop van tijd raken de zip ties overwoekerd door koraal en wordt al het overtollige materiaal zorgvuldig verwijderd om schade aan zeedieren te voorkomen.

Na de eerste transplantatie vindt de monitoring plaats en na een jaar worden alle spinnen die de koraalgroei niet met succes ondersteunden, opnieuw geplant, waardoor voortdurende inspanningen worden gegarandeerd om gezonde koraalecosystemen te herstellen en te behouden.

De snelbinders zijn inderdaad van plastic en daarom zeker niet de meest ideale oplossing. Er is momenteel echter geen goed alternatief beschikbaar in de buurt van onze projectlocatie. Het importeren van een alternatief zou net zo vervuilend zijn, dus we zijn actief op zoek naar een betere manier om de koraalfragmenten aan de spinnen te bevestigen.

In de tussentijd zorgen we ervoor dat er een minimaal aantal snelbinders wordt gebruikt en dat losse of uitstekende stukken netjes worden afgeknipt en bijgeknipt, zodat ze geen schade veroorzaken aan de koralen zelf of andere fauna. De stukjes snelbinder die achterblijven zullen volledig begroeien met koraal, dus op lange termijn zouden ze weinig tot geen negatieve impact moeten hebben.

Het transplanteren van koraalfragmenten is het hele jaar door mogelijk, maar onze lokale partners kiezen het beste moment uit, rekening houdend met de omgevings- en wateromstandigheden (gemiddelde watertemperatuur, stroming, algenbloei, zichtbaarheid, …).

  • In ons koraalrifherstelproject is onze missie tweeledig: het herstellen van beschadigde koraalriffen veroorzaakt door directe menselijke activiteiten en het vergroten van het bereik van gezonde koraalecosystemen.
  • Onze aanpak is alomvattend en strategisch. Wij selecteren zorgvuldig geschikte locaties waar koraalriffen schade hebben geleden door menselijke activiteiten. En omdat we binnen een beschermd marienegebied opereren, geven we prioriteit aan het behoud van deze vitale ecosystemen.
  • Onze inzet gaat verder dan de initiële herstelfase en omvat de planning en uitvoering van onderhouds- en monitoringactiviteiten om de gezondheid van de riffen op de lange termijn te garanderen. Even belangrijk is onze betrokkenheid bij lokale gemeenschappen, waarbij we hen actief betrekken bij het herstelproces en de nadruk leggen op de educatie van jongere generaties om een duurzame en symbiotische relatie tussen mensen en het kwetsbare mariene milieu te creëren.
  • Om het succes van onze herstelinspanningen in het licht van de klimaatverandering te garanderen, testen we een methode om koraalsoorten te laten acclimatiseren aan hogere temperaturen en licht door ze vóór transplantatie in de lagune te kweken, waardoor de veerkracht van deze mariene organismen wordt bevorderd.