FAQ

Vind hieronder een antwoord op al jouw vragen.

Algemene vragen

Onze missie is dat we projecten in het herstel van mariene ecosystemen (die momenteel nog steeds ondervertegenwoordigd zijn) kunnen vertegenwoordigen, versterken, ondersteunen en versnellen door bedrijven en individuen toegankelijke, tastbare en transparante oplossingen te bieden om deze projecten te ondersteunen.

Onze visie is dat we de blauwe long van de aarde moeten behouden, beschermen en herstellen om de klimaatverandering te vertragen, verdere achteruitgang van de oceanen en de habitat van zeedieren te voorkomen en het voortbestaan van de planeet en alle soorten erop te garanderen.

Klimaatprojectexperts selecteren en volgen de beste mariene herstelprojecten wereldwijd op. In deze projecten werken we samen met de lokale bevolking om de juiste mariene ecosystemen in de juiste regio’s te herstellen om de meest positieve effecten te hebben op de biodiversiteit, koolstofopslag, werkgelegenheid, levensonderhoud en de kusteconomie.

Vervolgens bieden we particulieren en bedrijven eenvoudige en tastbare oplossingen om deze herstelprojecten voor mariene ecosystemen te ondersteunen. Wij zorgen voor transparantie en tastbaarheid gedurende het gehele herstelproces om jou en jouw stakeholders zoveel mogelijk te betrekken.

Nee, Go Ocean is een sociale onderneming: een bedrijf dat opereert met als primair doel het creëren van een positieve sociale of ecologische impact. Terwijl traditionele bedrijven zich primair richten op het genereren van winst voor hun aandeelhouders of eigenaren, geven sociale ondernemingen prioriteit aan het aanpakken van sociale problemen, het verbeteren van gemeenschappen of het aanpakken van milieu-uitdagingen.

Het succes bij Go Ocean wordt niet alleen gemeten aan de hand van financiële maatstaven, maar vooral aan de hand van de ecosystemen die we helpen herstellen, het lokale inkomen dat wordt gecreëerd, de biodiversiteit die terugkeert, enzovoort.

Go Family is een groep impactgedreven bedrijven die organisaties willen ondersteunen in hun duurzaamheidsinspanningen. De bedrijven binnen Go Family maximaliseren de klimaatimpact dankzij de synergieën binnen hun ecosysteem van individuele klimaatdiensten.

  • Go Smart: Ondersteuning en begeleiding voor organisaties om hen te helpen de Europese duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
  • Go Smart Digital: Het verminderen van jouw CO2-impact door optimalisaties van de IT-infrastructuur
  • Go Forest: Herbebossing en bosherstel door bomen te planten om de groene long van onze planeet te beschermen.
  • Go Ocean: Herstel van de mariene ecosystemen door het planten van koralen, zeegrassen, mangroven, enzovoort. om de blauwe long van onze planeet te beschermen.
  • Go Loud: Het delen van jouw duurzaamheidsverhaal en het inspireren van anderen.

Een samenwerking met Go Family kan gebaseerd zijn op een of meer van de volgende onderwerpen: het berekenen en verminderen van uw negatieve impact, teruggeven aan de planeet (bossen en oceanen) en communiceren over uw duurzaamheidsinitiatieven.

Meer informatie: https://gofamily.be/ 

Je kan ervoor kiezen om één van onze online bestelformulieren in te vullen, ons algemeen contactformulier in te vullen of een virtueel gesprek aan te gaan om het juiste project voor jou te kiezen. In de bestelformulieren kan je eenmalig, per maand, per kwartaal of per jaar een specifiek aantal koraalfragmenten, zeegrasscheuten, mangroven… bestellen, afgesteld op jouw eigen verhaal.

Nadat wij uw bestelling hebben ontvangen, registreren wij uw bijdrage, stellen wij uw impactdashboard in en sturen u onze uitgebreide welkomstmail en de factuur.

Van daaruit kan je de impact opvolgen via jouw impactdashboard. De eerste update verschijnt na minimaal 1 en maximaal 6 maanden, afhankelijk van het ecosysteem en het seizoen.

Bijvoorbeeld:

  • Indonesië – Koraalfragmenten worden twee maanden na bestelling en wanneer de weersomstandigheden optimaal zijn, getransplanteerd.
  • Schotland – Zeegrasscheuten zullen de hele winter in onze kwekerijen groeien en we zullen de zeegrasscheuten van april tot september verplanten.
  • Madagaskar – Mangroven kunnen het hele jaar door worden geplant, maar niet tijdens het droge seizoen in juli en augustus.
  • Het implementeren van onderhouds- en monitoringmechanismen om de groei en gezondheid van de ecosystemen na herstel te volgen, is van cruciaal belang. Regelmatig onderhoud kan de overlevingskansen aanzienlijk verbeteren.
  • De keuze voor een mix van inheemse soorten of soorten die geschikt zijn voor de lokale omgeving en het lokale ecosysteem verbetert de overlevingskansen en garandeert de positieve bijdrage aan het ecosysteem. Bovendien verbetert een goed gekozen locatie met een laag risico het vermogen van het ecosysteem om te gedijen.
  • Door het creëren van bewustzijn en het opleiden, trainen en betrekken van de kustgemeenschappen kunnen we een goede toekomst verzekeren. Lokale betrokkenheid bevordert een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Het kan leiden tot zorg en bescherming van de ecosystemen, zelfs lang nadat de projecten zijn afgerond.
  • Go Ocean past zich aan aan veranderende milieuomstandigheden en leert van ervaringen uit het verleden om strategieën voor toekomstige restauratieprojecten te helpen verfijnen, waardoor de duurzaamheid van de projecten wordt verbeterd.

Over de oceaan

Belangrijk om te weten is dat alle koolstof die we momenteel op aarde hebben, dezelfde hoeveelheid is die we altijd al hebben gehad. Het speelt een cruciale rol bij de vorming van essentiële moleculen zoals eiwitten en DNA wanneer nieuw leven ontstaat, en koolstof komt ook in onze atmosfeer voor als koolstofdioxide (CO2).

De koolstofcyclus is het proces van de natuur waarbij koolstofatomen worden hergebruikt, terwijl ze herhaaldelijk vanuit de atmosfeer naar de aarde reizen en vervolgens weer terug de atmosfeer in. Het merendeel van de koolstof wordt opgeslagen in rotsen en sedimenten, terwijl de rest wordt opgeslagen in de oceaan, de atmosfeer en levende organismen. We noemen dit de reservoirs of putten (sinks), waardoor koolstofcycli plaatsvinden.

De oceaan fungeert als een gigantische koolstofput en absorbeert koolstof uit verschillende bronnen. Ook mariene organismen, variërend van moerasplanten tot walvissen, maken deel uit van de koolstofcyclus via hun levens- en doodsprocessen.

Gedurende miljoenen jaren kunnen dode organismen transformeren in fossiele brandstoffen. Wanneer mensen deze brandstoffen voor energie gebruiken, worden grote hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer uitgestoten. Dit overschot aan koolstofdioxide verandert ons klimaat door de temperatuur op aarde te verhogen, verzuring van de oceanen te veroorzaken en ecosystemen wereldwijd te destabiliseren.

Volgens wetenschappelijke schattingen produceert de oceaan ongeveer de helft van de zuurstof die op aarde wordt geproduceerd. Oceanisch plankton, waartoe bepaalde fotosynthetische bacteriën, drijvende planten en algen behoren, produceert het grootste deel van deze zuurstof.

Hoewel de oceaan ongeveer 50% van de zuurstof op aarde produceert, wordt ongeveer dezelfde hoeveelheid verbruikt door het leven in zee.

(bron)

Verzuring van de oceaan is de langdurige daling van de pH-waarde van zeewater, voornamelijk veroorzaakt door de opname van kooldioxide (CO2) uit de atmosfeer.

Deze verschuiving naar de zuurgraad kan schadelijke gevolgen hebben voor het leven in zee, met name voor organismen met schelpen of skeletten van calciumcarbonaat, zoals koralen, schaaldieren en sommige planktonsoorten. Verzuring van de oceaan kan hun vermogen om hun calciumcarbonaatstructuren op te bouwen en te behouden aantasten, wat uiteindelijk hun groei, voortplanting en algehele gezondheid beïnvloedt.

Hoewel oceanen in het verleden blijk hebben gegeven van veerkracht, zijn de omvang en het tempo van door de mens veroorzaakte veranderingen ongekend en vormen zij aanzienlijke uitdagingen voor hun vermogen om zich te herstellen en zich aan te passen. Er is dringend actie nodig om de diepere oorzaken van de aantasting van de oceaan aan te pakken, de klimaatverandering te verzachten, de mariene biodiversiteit te beschermen en duurzaam oceaanbeheer te bevorderen om de veerkracht van de oceanen voor toekomstige generaties te vergroten.

(bron)

We moeten een oceaanperspectief in ons wereldbeeld inbouwen, wat betekent dat we ons moeten inzetten om bewustzijn te verspreiden, lessen te delen en gesprekken te beginnen. Daarna zullen we kunnen begrijpen, waarderen en actie ondernemen:

Allereerst zouden we moeten stoppen met het veroorzaken van schade aan onze oceanen. Het is bijvoorbeeld verwoestend om te beseffen wat de effecten zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen op het delicate evenwicht van de ecosystemen van de oceaan.

  • Bedrijven kunnen hun impact op de oceaan in kaart brengen en hun bedrijfsprocessen optimaliseren, nadenken over de verbetering van de afvalverwerking, investeringen in hernieuwbare energietechnologieën, hun productlijnen lokaliseren, …
  • Als individu zijn er veel dingen die je gemakkelijk kunt doen: je plastiekverbruik verminderen, duurzame zeevruchten steunen, duurzame schoonheidsproducten kopen, leren over maritieme kwesties en je kennis delen met je vrienden en familie, …

Daarnaast zouden we ook de schade die al is aangericht moeten herstellen. Het zal een combinatie moeten zijn van het terugdringen van de uitstoot, het veranderen van gedrag en het actief herstellen van wat we mishandeld hebben. Dit zal resulteren in een gezonde oceaanmotor die het leven op aarde opnieuw dient en beschermt door koolstof vast te leggen, kusterosie te voorkomen… zodat toekomstige generaties de schoonheid van onze planeet kunnen ervaren zoals wij dat deden.

Met Go Ocean kunt u eenvoudig het actieve herstel van onze mariene ecosystemen ondersteunen.

De druk op deze ecosystemen (en de kustgemeenschappen die in de buurt wonen of ervan afhankelijk zijn) wordt voornamelijk door de mens veroorzaakt en er is al veel schade aangericht.

Er zijn vijf grote spanningen:

  1. Het vrijkomen van broeikasgassen in de atmosfeer.
    • Klimaatverandering.
      • Stijgende watertemperaturen
      • Veranderende weerpatronen met meer regen en stormen (sediment- en vervuilingsstromen en golfschade).
      • Verstoorde ecosystemen, zoals algenbloei.
      • Stijgende zeespiegel, waardoor minder zon voor de ecosystemen ontstaat.
    • Verzuring van het water.
      • Langzamere groei van calciumcarbonaatstructuren, zoals schelpdieren of koraalriffen.
  2. Plastic vervuiling.
  3. Industriële visserij met destructieve technieken
  4. Afvalwater, chemicaliën en microplastics
  5. Kustontwikkeling

Een gezond en divers ecosysteem is bestand tegen een van deze vormen van druk, maar deze vijf vormen van druk veroorzaken tegelijkertijd cumulatieve stress. De verzwakte ecosystemen worden steeds kwetsbaarder.

 

Het is belangrijk om de druk op de ecosystemen te beperken. Conservatie en schoonmaakactiviteiten zijn allemaal belangrijk, maar deze acties kunnen niet het complexe evenwicht herstellen dat mariene ecosystemen nodig hebben om te kunnen gedijen. Conservatie alleen is niet voldoende om onze oceanen weer gezond en veerkrachtig te maken.

Kortom, gezonde mariene ecosystemen zijn beter bestand tegen klimaatverandering en andere uitdagingen, maar als we niets doen, kunnen verschillende ecosystemen hun omslagpunt bereiken en hun levensondersteunende capaciteit verliezen.

Voor bedrijven

  • Je kunt ervoor kiezen om een eenmalig of meerdere keren oceaanherstel te steunen, afhankelijk van je eigen voorkeur. In ruil daarvoor biedt Go Ocean een tastbare en transparante follow-up van het project.
  • Neem contact met ons op via ons contactformulier, het bestelformulier of boek vrijblijvend een meeting om een samenwerking te starten.
  • Nadien kan je jouw positieve impact vergroten door erover te communiceren en door een oceaanperspectief in ons wereldbeeld in te bouwen.
  • Als bedrijf kan je kiezen tussen verschillende projecten op verschillende locaties. Je kunt er ook voor kiezen om meer dan één project te steunen. Meer informatie over de projecten vind je op onze website (of op ons Go Family impact platform).
  • De prijzen per project kan je vinden via onze bestelformulieren, of je kan  contact met ons op te nemen. We informeren je graag verder!
  • Weet je nog niet zeker waar je mariene ecosystemen wil herstellen? Plan een gesprek voor meer info over onze projecten en wij helpen je met het kiezen van een project dat het beste bij jouw bedrijf past!
  • Onze zakelijke samenwerkingen kunnen eenmalig of terugkerend zijn en worden altijd afgestemd op jouw behoeften -> ontdek onze zakelijke samenwerkingen.
  • Naast deze samenwerkingen bieden we ook een 2024 Wave Programma met drie golven waarin je een “Wave Driver” kan worden. In elke golf worden specifieke doelen gesteld voor het herstel van de oceaan en kan je deelnemen door een van de vier deelnamepakketten te kiezen, variërend van €1000 tot €10000. Elke golf en elk deelnamepakket heeft zijn eigen rapportage/communicatie mogelijkheden en een eigen community event –> ontdek ons 2024 Wave Programma.
  • Als Go Ocean business member of Wave Driver krijg je altijd toegang tot ons impact platform (met je persoonlijke impact dashboard) en digitale bibliotheek.
  • De restauratieactiviteiten worden uitgevoerd door experts en met de hulp van lokale gemeenschappen. Daarom kunnen we garanderen dat de projecten ook een sociale en economische – en niet alleen ecologische – positieve impact hebben.
  • Als je deelneemt aan een van de golven van het Wave-programma, kan je het community event bijwonen dat voor die golf wordt georganiseerd. Bijvoorbeeld: op 8 juni 2024 organiseren we een beach cleanup aan de Belgische kust!
  • Andere activiteiten zullen zeker gecommuniceerd worden via onze nieuwsbrieven of LinkedIn pagina, dus aarzel niet om je hieronder in te schrijven en op de hoogte te blijven.
  • Laat ons weten welk project je wil bezoeken en wij nemen contact op met onze lokale contactpersonen om te kijken of er mogelijkheden zijn.
  • Voor het mangroveherstelproject in Madagaskar organiseren we samen met Go Forest een groepsreis in 2025; voor groepsreizen naar de andere landen kunnen we altijd iets voor je team samenstellen met onze duurzame reispartners.
  • Aangezien het vrijkomen van broeikasgassen, stijgende watertemperaturen en verzuring van de oceanen onze mariene ecosystemen actief beschadigen, is het heel belangrijk om eerst je uitstoot zoveel mogelijk te verminderen door processen binnen je organisatie te veranderen. Andere GO’s (Go Smart en Go Smart Digital) in de Go Family kunnen je helpen met schattingen, berekeningen, reducties enzovoort. Daarna zal je voetafdruk kleiner zijn, maar er blijft altijd een bepaalde hoeveelheid uitstoot over die je ecologische voetafdruk vormt.
  • De projecten voor het herstel van zeegrasweiden en mangrovebossen in het Go Ocean portfolio hebben beide een positief effect op koolstofvermindering.
    • Voor zeegrasweiden werken we nog aan goede koolstofreductie gemiddelden, maar we kunnen nu al bevestigen dat dit ecosysteem een groot koolstofreductiepotentieel heeft.
    • Voor mangrovebossen hebben we al goede informatie beschikbaar, dus je kunt mangrovebomen planten in lijn met je CO2-voetafdruk en deze negatieve impact verminderen door iets terug te doen voor de planeet.
    • Aangezien de Go Ocean herstelprojecten niet koolstofgecertificeerd zijn, genereren de projecten geen koolstofcredits voor de geschatte hoeveelheid koolstofvastlegging. Je kunt geen koolstofneutraliteit claimen.
  • De koolstofreductiecapaciteit van koraalriffen is vrij laag. Koraalriffen leveren daarentegen wel een grote bijdrage aan bijvoorbeeld biodiversiteit en de habitat van wilde dieren.
  • Lees hier meer over de ecosysteemdiensten van van onze projecten.
  • Als je je netwerk wilt informeren en opleiden over het herstel van mariene ecosystemen, kan je een blue awareness sessie met ons plannen.
  • Als je je netwerk wilt betrekken om ook bij te dragen aan een gezonde oceaan, kan Go Ocean een donatie webpagina opzetten in de Go Ocean omgeving. De webpagina wordt ontworpen met oog voor jouw merk en boodschap. Alle administratie komt direct bij Go Ocean terecht, dus je kunt gewoon je initiatief delen, achterover leunen en ontspannen!
  • Neem contact met ons op via info@goocean.be bij interesse.

Op het impactplatform vind je meer informatie over onze projecten (“projecten”) en je persoonlijke impactdashboard (“partners”). Je kan het platform bereiken via deze link: https://impact.gofamily.be/ en

De satellietbeelden die worden weergegeven op het impact-platform worden gemiddeld elke zes maanden bijgewerkt. Dit is het geval omdat we ernaar streven beelden met een hoge resolutie te leveren.

  • Jouw persoonlijk impact dashboard, jouw persoonlijk impact label, en de digitale bibliotheek.
    • Reed Go Ocean member? Zoek dan jouw welkomstmail op met als onderwerp “Welcome to Go Ocean”.
  • We bieden ook andere dingen aan, zoals getuigenissen op video, blue awareness sessies, community evenementen, en zo verder. Neem contact met ons op als één van deze diensten jou interesseert.
  • In de klimaatbewuste wereld van vandaag is de focus op duurzaamheid niet alleen een keuze; het is een noodzaak. We begrijpen dat het communiceren van uw duurzaamheidsinitiatieven een hele uitdaging kan zijn, gezien de risico’s van greenwashing en het altijd waakzame oog van een kritisch en communicatief publiek.
  • Effectieve communicatie is cruciaal voor uw bedrijf om uw toewijding aan duurzame praktijken te laten zien. Om effectief te communiceren over duurzaamheid, moet je authentiek en transparant zijn, de dialoog aangaan met je publiek, positief zijn en vooral niet bang zijn om te praten over je inspanningen en doelen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat er niet om perfect te zijn, maar om een betrouwbare speler in de markt te zijn. Het is een klimaatreis. Net als bossen, is Rome niet in één dag gebouwd. Wij kunnen u helpen bij het vinden van de juiste boodschap, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.
  • Als je hierbij hulp op hoger niveau nodig hebt, is Go Loud er om je te helpen. **Bij Go Loud is het doel om u te helpen effectief door het landschap van duurzaamheidscommunicatie te navigeren. Zij zijn uw toegewijde bondgenoot in het laten weerklinken van uw duurzaamheidsinspanningen bij uw publiek en in het versterken van uw duurzame stem.
  • De wereld heeft het nu meer dan ooit nodig om opmerkelijke duurzaamheidsverhalen te horen die een voorbeeldfunctie hebben en anderen inspireren om klimaatactie te ondernemen.
  • Benut het potentieel voor zakelijk leiderschap via SDG 14: Leven onder Water. Ondanks de onmiskenbare afhankelijkheid van veel bedrijven van maritieme bronnen voor input en transport, is  SDG 14 en actie nemen voor het herstel van mariene ecosystemen, geen prioriteit.
  • Laten we de prioriteiten herdefiniëren en van jouw bedrijf een drijvende kracht maken die onze oceanen nieuw leven inblaast, en zorgt voor een duurzame toekomst. Wij ondersteunen je in transparante communicatie en rapportage over jouw impact.
  • Bekijk de verhalen en cases van Go Ocean-leden op onze website of onze LinkedIn-pagina.
  • Onze facturen zijn normale, aanvaardbare facturen voor je bedrijf als HR-, marketing-, communicatie- of MVO-kosten, afhankelijk van je initiatief.
  • Omdat we een sociale onderneming zijn en geen non-profit, kunnen we geen belastingcertificaten afgeven.

Voor individuen

  • Ja, ga naar “doe mee” -> “shop voor de oceaan“. Scroll naar beneden, kies je project, voer je gegevens in, betaal en je bent klaar! Je ontvangt een certificaat met QR-code voor follow-up.
  • Als je een persoonlijk impact dashboard wilt, kan je in plaats daarvan onze pagina “bedrijven” gebruiken en vermelden dat je een particulier bent die zijn eigen impact dashboard wil. We nemen dan contact met je op met een factuur en meer informatie.

Ja, je kan alle projecten kiezen in de webshop!

Wanneer je bestelling voltooid is, vermeldt het certificaat het specifieke project en kan je het actief volgen via het impact platform. Algemene updates over onze projecten en voortgang ontvang je automatisch via e-mail.

Ja, het certificaat wordt voor hen gepersonaliseerd als je hun naam achterlaat bij het uitchecken.

  • Omdat we een sociale onderneming zijn en geen non-profit, kunnen we geen belastingcertificaten afgeven.
  • Wanneer je een factuur aanvraagt voor je bedrijf, kunnen de kosten worden geregistreerd als HR-, marketing-, communicatie- of MVO-kosten, afhankelijk van je initiatief.