Planting hope, one mangrove at a time.

Mangroven zijn tropische planten die een barrière vormen tussen het land en het water. Ze kunnen niet overal groeien, omdat ze aangepast zijn aan losse, natte bodems, zout water en periodieke onderdompeling door de getijden.

Wat zijn mangroves?

Een mangrove is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem dat veel meer te bieden heeft dan we ons kunnen voorstellen. Het is niet alleen een geweldige habitat voor wilde diersoorten, een geweldige bescherming voor kusten en een economische meerwaarde voor de lokale bevolking, het is ook een van de grootste bronnen van koolstofopslag.

De kracht, aantrekkingskracht en duurzaamheid van sommige mangrovesoorten en de beperkte economische activiteiten in de lokale gemeenschappen hebben echter geleid tot de massale exploitatie van mangroves.

Het belangrijkste doel van de mangroveherstelprojecten is het herstellen van de natuur en de wilde dieren. Daarnaast richten we ons ook veel op het betrekken van de lokale bevolking bij het herstellen van waterreserves en bestuivers.

Mangrove voordelen

Mangrove bedreigingen

Kun je niet wachten om dit prachtige project te steunen?

Steun als bedrijf

Vul na het klikken op de knop het formulier in en we nemen binnenkort contact met je op om te kijken hoe we kunnen samenwerken.

Steun als individu

Neem een kijkje in onze shop voor de oceaan en steun oceaanherstelprojecten in slechts een paar klikken.

Wil je meer informatie over
mangroveherstel?

FAQ

Mangrovebossen spelen een cruciale rol bij kustbescherming, bodemherstel, behoud van biodiversiteit, verrijking van de visbestanden en koolstofvastlegging. In Madagaskar dienen ze specifiek als een essentiële verdediging tegen cyclonen, bevorderen ze sedimentatie, beschermen ze endemische soorten, versterken ze de vispopulaties en slaan ze aanzienlijke hoeveelheden koolstof op.

De belangrijkste bedreigingen voor mangrovebossen komen voort uit menselijke activiteiten en klimaatverandering.

De menselijke activiteiten omvatten aquacultuur, kustontwikkeling, landbouw, industrialisatie en de introductie van invasieve soorten. Vooral de aquacultuur, met name de garnalenkweek, vormt een aanzienlijk gevaar, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van het mangroveverlies.

De klimaatverandering verergert deze bedreigingen, waarbij de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden de mangrovehabitats wereldwijd ontwrichten. Invasieve soorten verergeren het probleem nog verder door de inheemse flora en fauna te overtreffen.

In Madagaskar kunnen mangrovebomen het hele jaar door worden geplant, behalve tijdens de zeer droge maanden in juli en augustus.

Het belangrijkste doel van mangroveherstel is het herstel van de natuur en de wilde dieren, het vergroten van de veerkracht van ecosystemen en het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering.

Ons project in Madagaskar specifiek ondersteunt een dorp van klimaatmigranten door een duurzamere bron van inkomsten te creëren en herstelt de mangrovebossen die zijn aangetast door ontbossing. Aangezien Madagaskar 2% van de mangroven in de wereld herbergt, is deze ecologische impact van cruciaal belang.