Blue Machine

How the Ocean Shapes Our World – door Helen Czerski

Review door Marte Greefs (mede-oprichter & operations manager bij Go Ocean)

Het volgende citaat introduceert het laatste hoofdstuk van Blue Machine: “You can’t protect what you don’t understand. And you won’t, if you don’t care.” door Lacy Veach, NASA-astronaut. Het is precies vanwege de betekenis achter dit citaat dat we een boekrecensie toevoegen aan onze Go Ocean-nieuwsartikelen.

De oceaan ziet er vanuit ons ‘land’-oogpunt altijd hetzelfde uit. Het lijkt op een enorme watermassa die maar een klein beetje beweegt door de getijden en die soms te maken krijgt met zwaar weer, met enorme golven in sommige surfparadijzen of met stilstaand ijskoud water rond de polen. Dit perspectief kan echter niet verder van de waarheid zijn.

Natuurkundige en oceanograaf Helen Czerski beschrijft de oceaan als een motor die voortdurend in beweging is, verandert, energie circuleert, het leven in stand houdt en natuurlijke materialen levert. Het is een motor waar we afhankelijk van zijn.

De oceaan begrijpen, verhaal voor verhaal

In de eerste drie hoofdstukken van het boek leer je over de basiskenmerken van de oceaanmotor. Ze spreken over temperatuur, zoutgehalte en zwaartekracht. En hoewel dit logisch klinkt, is het complexer en meer verweven dan je je kunt voorstellen.

In de volgende hoofdstukken wordt uitgelegd hoe licht en geluid door het water bewegen, welke materialen en organismen oceaanpassagiers zijn, en welke soorten als oceaanreizigers worden gezien. De complexe relaties tussen alle ecosystemen, dieren en mensen worden diepgaand onderzocht, waarbij rekening wordt gehouden met klimaat, geschiedenis en cultuur.

Ik heb er extreem van genoten deze zes hoofdstukken te lezen. Ik moest mijn partner onderbreken bij alles wat hij deed om hem te vertellen wat ik leerde, keer op keer. Na 350 pagina’s met fascinerende inhoud probeerde ik mijn gedachten voor mezelf te houden, maar mijn partner heeft tot de allerlaatste pagina geleden.

Het laatste hoofdstuk snijdt diep

Professor Czerski heeft fantastisch werk geleverd met het aanleren van de werking van de blauwe motor aan een niet-expert. Ze hield mijn aandacht van begin tot eind vast, waardoor ik de oceaan nog meer ging waarderen. Maar dan raakt het boek je met hoofdstuk 7.

De huidige situatie van de oceaan ziet er niet geweldig uit. Maar met het juiste perspectief, de kennis, de waardering en het nederige begrip van onze oceaanmotor als een belangrijk onderdeel van de levensondersteunende capaciteit van onze planeet, zouden we in staat moeten zijn om om de oceaan te geven en daarom tot actie over te gaan. 

“… met een diepere kennis van de oceaan komt de verantwoordelijkheid om goede inwoners van onze oceaanplaneet te zijn.”

Inwoners van een blauwe planeet

Nadat ik de laatste pagina’s herhaaldelijk had doorgenomen, zijn dit de belangrijkste punten die ik heb verzameld:​

We zouden allemaal samen een oceaanperspectief in ons wereldbeeld moeten inbouwen, wat betekent dat we bewustzijn moeten creëren, geleerde lessen moeten delen en gesprekken moeten starten. Daarna zullen we kunnen begrijpen, waarderen en actie ondernemen .

We moeten ervoor kiezen om te stoppen met het veroorzaken van schade aan onze oceanen. Het is vreselijk om te beseffen wat de effecten zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen op het delicate evenwicht van de ecosystemen van de oceaan.

We moeten beginnen met het herstellen van de schade die al is aangericht. Het zal een combinatie moeten zijn van het terugdringen van de uitstoot, het veranderen van gedrag en het actief herstellen van wat we verkeerd hebben behandeld. Dit zal resulteren in een gezonde oceaanmotor die het leven op aarde opnieuw dient en beschermt door koolstof vast te leggen, kusterosie te voorkomen… zodat toekomstige generaties de schoonheid van onze planeet kunnen ervaren zoals wij dat deden.

The Blue Marble, gemaakt door Ron Evans of Harrison Schmitt van de Apollo 17-bemanning in 1972.

Ben jij klaar om een inwoner van een blauwe planeet te zijn?

We hebben zoveel uit de natuur gehaald en nu is het tijd om iets terug te geven.

Vond je dit artikel interessant? Spread the word.